Főmenü

Kormányablak

Bejelentkezés

 
 
 

Szervezeti átalakítás miatt, weboldalunk még a 2020. március 1. előtti szervezeti struktúrában szolgáltat. Az új megjelenésig kérjük türelmüket.

 

 

 

Közétkeztetés (1)

Közétkeztetési Konferencia 2018

Írta: 2019. február 04., hétfő 09:01

Közétkeztetési Konferencia 2018

A táplálkozással összefüggő betegségek népegészségügyi problémája miatt egyre sürgetőbbé vált a közétkeztetés reformját indító jogszabály hatályba lépése. A táplálkozás-egészségügyi előírásokról szóló 37/2014. (IV.30.) EMMI rendelet (Rendelet) előírásait 2015. január 01-től kell alkalmazni. Hatóságunk tisztában volt azzal, hogy az ízlésformálás nagyon nehéz feladat és a reform megvalósítása nem lesz akadálymentes. Még a jogszabály hatályba lépése előtt tartottunk egy konferenciát, amely a visszajelzések alapján igen hasznos és sikeres volt. Az elmúlt 3 év alatt az ellenőrző hatóság és a közétkeztetők egyaránt sok tapasztalatot gyűjtöttek össze. A jogszabályi kötelezettségek kikényszerítése érdekében a hatóságok ugyan élhetnek szankció alkalmazásával, de - bírságolás helyett - kezdetektől fogva inkább a „szolgáltató jellegű” közigazgatási tevékenységet részesítettük előnyben.

Segítő szándékunk megerősítéseként merült fel, hogy ellenőrző és ellenőrzött fél számára egy közös találkozót hozzunk össze – így 2018. augusztus 28-án megrendezésre került a Közétkeztetési Konferencia 2018 elnevezésű rendezvény. Olyan előadókat választottunk, akik a legtöbb segítséget tudják nyújtani az érintetteknek: a SpringMed kiadó a Közétkeztetők kézikönyve c. kiadvány bemutatása mellett a rendezvény ideje alatt kedvezményes vásárlási lehetőséget is biztosított további kiadványaikból is (anyagcsere betegségek, táplálékallergiák, táplálkozással összefüggő egyéb betegségek és azzal kapcsolatos diéták, stb.).  A Közétkeztetők kézikönyvéről a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karának adjunktusa, Csajbókné dr. Csobod  is részletes ismertetőt adott. A kiadványnak várhatóan nagy sikere lesz az élelmezésvezetők körében, mert a megjelenés óta érkezett visszajelzések alapján nagyon jónak és hasznosnak tartják annak tartalmát.
A konferencia kezdő előadásában a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke, Kubányi Jolán a Szövetség által kidolgozott legújabb magyar táplálkozási ajánlást, az OKOSTÁNYÉRT ismertette részletesen a jelenlévőknek. Az egészséges lakosságnak szánt útmutató a legfrissebb tudományos eredményeket figyelembe véve határozza meg, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz naponta milyen élelmiszercsoportoknak, milyen arányban kellene a tányérunkra kerülnie. Az OKOSTÁNYÉR egyrészt a felnőttekre, másrészt a 6-17 éves korcsoportra fogalmazza meg az egészséges táplálkozás legfontosabb alapelveit.
A tápszerek közétkeztetésben történő felhasználása elsőre talán idegennek tűnik, de a táplálékdúsításban illetve bizonyos diéták esetében van jövője. Erről a Debreceni Egyetem Klinikai Központ vezető dietetikusa, Szalayné Kónya Zsuzsa tartott beszámolót a jelenlévőknek.
Nagy örömmel vettük, hogy elfogadta meghívásunkat az Unilever Food Solutions Közétkeztetési Fejlesztő Séfje, Szikora Péter és csapata. A jelenlévők körében nagy sikere volt annak, hogy a korszerű receptúrák alapján korszerű konyhatechnológiával elkészített ételeket meg is kóstolhatták és tálalási tanácsot is kaptak. A résztvevők örömmel fogadták az általuk összeállított videó filmeket is, ami látványosan mutatja be az egészséges ételek elkészítését.
A közétkeztetésben is szeretnénk érvényesíteni, hogy a „farmtól az asztalig” a lehető legrövidebb úton jusson el a nyersanyag. Több önkormányzat is él már ezzel a lehetőséggel, közülük választottunk egyet, ahol már évek óta foglalkoznak zöldségek-gyümölcsök termesztésével és azok tartósításával. Az így megtermelt nyersanyagot használja fel a helyi közétkeztető főzőkonyha. Kanyó Judit, Varsány község polgármestere mutatta be a településükön alkalmazott jó gyakorlatokat.
Az élelmezésvezetők részéről igen sok kérdés érkezik arra vonatkozóan, hogy a Rendeletben előírt kötelező továbbképzés milyen időtartamú, arra, hogyan lehet jelentkezni, milyen a számonkérés módja, milyen költségekkel jár. Erre kaphattak választ a képzések lebonyolításáért felelős Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet munkatársától, Miháldy Kinga dietetikustól.
A Rendelet meghatározott szakképesítést ír elő az élelmezésvezetőknek. A korábban működő OKJ-s képzések megszűntek, probléma volt a képesítéssel nem rendelkezők beiskolázásánál. Az új képzési rendszerben ez a típusú képzésforma ismét megjelent, a Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara rendelkezik a képzésre vonatkozó engedéllyel – Mihályné Balázs Melinda beszámolója az indítandó tanfolyamról és annak tudnivalóiról szólt.
Fentieken túl nagyon fontosnak tartottuk azt, hogy a hatósági ellenőrzések tapasztalatairól is kapjanak összefoglalót a jelenlévők. Főosztályunk 2018. évben végzett felmérést a megyében nyilvántartott nevelési-oktatási intézmények diétás étkeztetésének helyzetéről, amiről Bialkó Tímea dietetikus tartott előadást.
A Balassagyarmati Járási Népegészségügyi Osztály dietetikusa, Molnár Kitti összefoglalta a két járás közétkeztetésben végzett eddigi munkáját. Ismertette a leggyakoribb problémákat, sikereket, további célokat.
Kosztyán Attila diétás mesterszakács, a Vác és Vidéke Vendéglátó Kereskedelemi és Szolgáltató Kft. üzletvezetője – a járási népegészségügyi osztályok javaslata alapján – kapott felkérést előadása megtartására, így a résztvevők a közétkeztetők szemszögéből ismerhették meg a közétkeztetés jelenlegi helyzetét, a személyes tapasztalatokat. Célunk az, hogy egymás problémáit megismerve, egymás munkáját segítve lépjünk előre.   

Mindezek mellett - a felkérésünket elfogadó - Nógrád megyei élelmiszer-előállítók tartottak kóstolóval egybekötött termékbemutatót.