Főmenü

Kormányablak

Bejelentkezés

 
 
 

Szervezeti átalakítás miatt, weboldalunk még a 2020. március 1. előtti szervezeti struktúrában szolgáltat. Az új megjelenésig kérjük türelmüket.

 

 

 

2020. július 08., szerda 13:57

Ajánlások, módszertani segédanyagok a hőség elleni védekezéshez, a hőségriasztás során kiadásra kerülő intézkedésekhez

Írta: 

Tisztelt Polgármester Asszony!
Tisztelt Polgármester Úr!

A klímaváltozás hatására évről évre azt tapasztaljuk, hogy a téli időszak végeztével egyre rövidebb idő telik el a nyári hőség beköszöntéig. A korábbi években előfordult, hogy a hőmérő higanyszála már májusban elérte a +30o C körüli értéket.
A megfelelő hőmérsékletparaméterek elérése esetén az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztetést ad ki, az Országos Tisztifőorvos elrendeli a megfelelő fokozatú hőségriadót, majd ezt követi a Nógrád Megyei Védelmi Bizottság hőségrisztásról szóló határozatának kiadása.

A Nógrád Megyei Védelmi Bizottság Elnöke és a Nógrád Megyei Kormányhivatal Főigazgatója felkérte a kormányhivatal egyes szakfeladatokat végző, valamint a megye közlekedési infrastruktúráját biztosító szervezeteit egy szakmai módszertani segédanyag összeállítására, amely a hőségriasztásról szóló MVB határozat mellékleteként a hőség elleni védekezéshez, a hőség során alkalmazandó magatartásformákhoz, a hőség elviselhetőbbé tételéhez nyújt segítséget, ad ajánlásokat.

A témákat tekintve, megtalálhatók az anyagban többek között: a hőség emberi szervezetre gyakorolt egészségügyi hatásai és az ellenük történő megfelelő védekezés, azok a növényfajták, melyek ültetése az adott településen hosszútávon előnyös lehet a hőség időszakában, háziállataink védelme, és végezetül, de nem utolsósorban az épületek tervezéséhez adott javaslatok is.

Éppen ezért ajánljuk a módszertani segédletet a Polgármester Asszony/Úr figyelmébe, és kérjük a lakossághoz való eljuttatásának biztosítását elektronikus formában, vagy hirdetmények útján, mivel az utóbbi években már rendszeressé váló hőségidőszakok fokozott veszélyt jelentenek gyakorlatilag mindannyiunk számára.

Salgótarján, 2020. július 08.

 

Dr. Szabó Sándor s.k.
kormánymegbízott
MVB elnök

 

Ajánlások, módszertani segédanyagok a hőség elleni védekezéshez, a hőségriasztás során kiadásra kerülő intézkedésekhez

Mellékletek az "Ajánlások, módszertani segédanyagok a hőség elleni védekezéshez, a hőségriasztás során kiadásra kerülő intézkedésekhez" c. kiadványhoz

 

 

 
 
 
 
 
 

Látogató számláló

13500687

IP cím: 3.228.10.34
Idő: 2020-08-11 16:01:22

Képek Nógrádról