Közel száz olyan oktatási intézmény található Nógrád megyében, ahol 12 és 18 év közötti fiatalok tanulnak, néhány kivételtől eltekintve minden helyszínen lezajlott a napokban a koronavírus elleni oltás első köre azok számára, akik ezt igényelték. A diákok az intézmény falai között, közeli háziorvosi rendelőben vagy oltóponton kapták meg az oltást.

 

IMG 1711 res

 

A Salgótarjáni Bolyai János Gimnáziumban pénteken reggel a Nógrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya biztosította az oltócsapatot, a vakcinát a megyei tisztifőorvos adta be a fiataloknak. Feketéné dr. Zeke Ildikó ismertetése szerint az intézményben 18 diák kapta meg a Pfizer-BioNTech vakcinát, az általános eljárás szerint a diákok ehhez a szülői hozzájárulást is bemutatták. Három hét múlva szintén az intézményben fogják beadni a második oltásokat is.

 

A megyei tisztifőorvos hangsúlyozta: akik most még nem adatták be az oltást az iskolai keretek között, vagy ezt egy esetleges betegség akadályozta meg, számukra ez bármikor lehetséges a folytatásban is. A szakember felhívta rá a figyelmet, hogy az eeszt.gov.hu honlapon keresztül a szülők bármikor foglalhatnak időpontot gyermekeik számára a hozzájuk legközelebb eső oltópontra.

 

– A vírus a fogékony szervezeteket találja meg, tehát aki nem esett át a fertőzésen, vagy nem kapott védőoltást, azt a koronavírus meg fogja találni. Nem lehet tudni, hogy kinél okoz súlyos tüneteket, ki kerül kórházba miatta. Ezért nagyon fontos, hogy minél többen felvegyék az oltást, főleg azok, akik krónikus betegek vagy idősek; de ez a fiatalok esetében is nagyon fontos, hiszen nem tudni, hogy az újabb variánsok milyen, illetve mennyire súlyos tüneteket okozhatnak majd. Emellett a zárt közösségekben a gyermekek nagyon könnyen át tudják adni egymásnak a vírust, ezért nagyon lényeges, hogy közülük is minél többen védettek legyenek – hangsúlyozta Feketéné dr. Zeke Ildikó.

 

Pálfalvai Zoltán, a Salgótarjáni Bolyai János Gimnázium igazgatója ismertette: az oltás megszervezése nem jelentett nehézséget, hiszen napjainkban a pedagógusok már több online platformon is tartják a kapcsolatot a szülőkkel. A vakcina beadási időpontjának kitűzését követően jelezték a lehetőséget a szülőknek, ezt követően pedig begyűjtötték a hozzájáruló nyilatkozatokat. Az intézmény vezetője szerint a megelőző tanév végén a végzős diákok jelentős része részesült oltásban, a nyár folyamán pedig fiatalabb tanulóik közül is sokan éltek már a lehetőséggel. Az igazgató hangsúlyozta: a szervezésében, a lehetőség felkínálásában részt vettek és a jövőben is részt vesznek, de nem befolyásolnak senkit; minden szülő önállóan dönti el, hogy kéri-e vagy sem az oltást gyermeke számára.