A honvédségi oltóbuszok tíz hónapja üzemelnek, tavaly március 27-én a Nógrád megyei Nőtincsen dolgoztak először. Január harmadik szombatján Sóshartyánban állomásozott oltóbusz, január 22-én Ecsegre, január 29-én pedig Nagylócra érkezik helybe az első, a második, vagy a harmadik koronavírus elleni oltás lehetősége.

 

oltobusz soshartyan mti kp

 

Egy oltóbusz 150-160 embert képes ellátni egy nap, Sóshartyánba is 180 adag oltóanyaggal érkezett a honvédségi oltóbusz. Egy-egy buszon hat-tíz ember teljesít szolgálatot, köztük egy oltást vezető orvos, egy egészségügyi katona, szakápolók, mentőtiszt, és adminisztrátor.

 

Az oltóbusz nemcsak a fogadó település, hanem a környékbeli községek lakóinak is rendelkezésére áll. Sóshartyánban Kishartyán, Endrefalva, Karancsság, Szalmatercs, Nógrádmegyer, Magyargéc, Etes és Ságújfalu lakosait is várták. A honvédség és a Nógrád Megyei Kormányhivatal mellett a szervezésben a háziorvosok és az önkormányzatok is közreműködtek, több esetben falubusszal szállították a helyszínre az oltást igénylőket a környékbeli településekről.

 

Január 22-én 10 és 18 óra között Ecsegen állomásozik majd oltóbusz, amelyet a fogadó községen túl Kozárd, Cserhátszentiván, Alsótold, Felsőtold, Csécse, Szarvasgede, Jobbágyi, Bokor, Kutasó és Kisbágyon lakosai is felkereshetnek. Január 29-én Nagylócra érkezik a mobil oltóállomás, amely a helyieken túl Hollókő, Felsőtold, Alsótold és Garáb lakosságának is rendelkezésére áll majd.

 

Már 52 ezer oltást adtak be az oltóbuszokon

 

A mobil oltóállomásokon 16 megyében 136 településen 32 ezer embernek 52 ezer oltást adtak be a program kezdete óta óta, tíz hónap alatt - ismertette a Honvédelmi Minisztérium államtitkára szombaton Sóshartyánban, ahol a honvédségi oltóbuszban adták be az oltásokat. Németh Szilárd az oltás helyszínén tartott sajtótájékoztatón elmondta, a honvédségnek öt oltóbusza van, Nógrád megyében kilencedik alkalommal állomásoznak a járművek.

 

Szólt arról is, hogy Nógrád megyében 60 százalékos az átoltottság, Sóshartyánban pedig 70 százalék fölötti. Az adatok jól mutatják, hogy itt jóval kevesebben fertőződnek meg, akik pedig megfertőződnek, sokkal könnyebben vészelik át a betegséget - tette hozzá.

 

Becsó Zsolt országgyűlési képviselője jó hírnek nevezte, hogy Nógrádban 108 ezer ember vette fel az oltást, ezzel a megyei adatok nagyjából az országos átlaghoz közelítenek. Ugyanakkor jelezte, hogy a megyében 39 ezer ember számára már időszerű lenne az emlékeztető oltás beadása, de nagyobb probléma, hogy van 8 ezer 60 év fölötti állampolgár, aki még az első oltást sem vette fel.

 

Nógrád megye mind a hat városában zajlik az oltási akció

 

Az átoltottság további növelése és a járvány újabb hullámának megfékezése érdekében januárban minden csütörtök és péntek délután, és szombaton oltási akció is zajlik a kórházi oltópontokon és a kijelölt járásközponti szakrendelőkben, emellett a háziorvosok is szerveznek oltási akciónapokat.

 

Nógrád megyében az oltási akció minden napján működnek az oltópontok a balassagyarmati, salgótarjáni és pásztói kórházakban, továbbá a szécsényi egészségügyi centrumban. Ezen felül szombatonként a bátonyterenyei egészségházban és a Rétsági Kistérségi Egészségfejlesztő Központban is fel lehet venni akár az első, akár a második, akár a megerősítő harmadik oltást.

 

Januárban csütörtökönként és péntekenként 14 és 18 óra között, míg szombatonként 10 és 18 óra között előzetes időpontfoglalás nélkül és helyszíni regisztrációval lehet felvenni az oltást. Továbbra is kiemelten várják az oltatlanokat és azokat is, akiknek már 4 hónapnál régebben kapták meg a korábbi oltásukat - a harmadik oltás felvételével ismét 80-90 százalékra emelhető a védettség.

 

Nógrád Megyei Kormányhivatal / MTI nyomán

 

Fotó: Beoltanak egy férfit a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina harmadik, emlékeztető adagjával a honvédség oltóbuszában Sóshartyánban 2022. január 15-én (Fotó: MTI/Komka Péter)