Az előző években, illetve az aktuális uniós költségvetési ciklusban elsők között megjelent, új vidékfejlesztési pályázati kiírásokon összesen mintegy 23 milliárd forint támogatáshoz jutottak a Nógrád megyei vállalkozások. A meghirdetett pályázatok 44 különböző jogcím alatt összpontosulnak.

 

mezogazdasag

 

A Nógrád Megyei Kormányhivatal agrár- és vidékfejlesztési szakterületének tapasztatai szerint rendkívül nagy a beruházási kedv állattartó telepek korszerűsítésére, a támogatások negyede ide koncentrálódik. Több mint 600 millió forint támogatás jutott olyan fejlesztésekre, ahol a gazdaságok diverzifikálni kívánják működésüket, kiegészítve adott esetben nem mezőgazdasági tevékenységekkel. Kifejezetten kisgazdaságok fejlesztenek mintegy félmilliárd forintból, itt még nyitva áll a támogatási lehetőség: eszköz- és gépbeszerzések, valamint az állatállomány növelése lehet a fő cél.

A frissen megjelent, jelenleg is nyitott programok közül kifejezetten népszerűek a terménytárolók, szárítók és tisztítók fejlesztésének támogatását; a mezőgazdasági digitális átálláshoz kapcsolódó precíziós fejlesztéseket; továbbá az élelmiszeripari üzemek fejlesztését támogató kiírások. A jelenleg társadalmi egyeztetés alatt álló, hamarosan megjelenő felhívások közül a nem mezőgazdasági tevékenységek diverzifikációját, a vidéki turizmus fejlesztését, továbbá a takarmány előállító üzemek fejlesztésének támogatására szolgáló felhívást övezi nagyobb figyelem a kormányhivatal tapasztalatai szerint.

Magyarország kormányának elkötelezett célja, hogy a "Megújuló vidék, megújuló agrárium" program keretében megerősítse a vidéki térségek gazdaságát. A kormány törekvéseivel összhangban megnövelt forráskeretű Vidékfejlesztési programban idén és jövőre kiemelt jelentőséggel bírnak a beruházási támogatások. Összességében a felhívások 2023-ig csak a mezőgazdasági és élelmiszeripari gépvásárlás területén mintegy 700-750 milliárd forint támogatást biztosítanak.

Kiemelt fotónk illusztráció! (Fotó: MTI/Varga György)