Nógrád megyében egy kijelölt természetes fürdőhely található Bánk településen a Bánki-tó vizére telepítve.

A Bánki-tó fürdővíz profilját a Nógrád Megyei Kormányhivtal Népegészségügyi Főosztály jogelődje, a Nógrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve 2011-ben elkészítette. A fürdővíz profil az elérhető itt.

A fürdési idény során a fürdővíz mintavételezését és laboratóriumi vizsgálatát Budapest Főváros Kormányhivatala Népegészségügyi Főosztály Laboratóriumi Osztálya (1138 Budapest, Váci út 174.) végezte. Valamennyi eredmény megfelelő vízminőséget mutatott. A vizsgálatok eredménye nyilvános, azokat az érdeklődők a strand honlapján, vagy az alábbi linken tekinthetik meg.

https://www.bank-falu.hu/bank/strand
Bánki Tó-Strand fürdővíz minőségének értékelése és osztályozása 2018-2021. évekre vonatkozóan

A természetes fürdővizek minősítése négy év (a legutolsó négy fürdési idény) eredményei alapján történik. Minden évben négy mintát vesznek az üzemeltetők által megbízott laboratóriumok, egyet a fürdési idény megkezdése előtt, majd havonta. A mintákban szennyvíz eredetű szennyezést jelző baktériumok (E. coli és Enterococcus) számát vizsgálják. Az értékelés során így 16 minta eredményét veszik alapul. A minősítés statisztikai módszerrel történik, amely nem csak a baktériumok számát, hanem az ingadozás mértékét (szórás) is figyelembe veszi. A kapott minőségi kategória (kiváló, jó, tűrhető vagy kifogásolt) azt mutatja, hogy milyen valószínűséggel fordul elő szennyezés a fürdőhelyen. Kiváló fürdőhelyeken nagyon ritkán, kifogásolt fürdőhelyeken olyan gyakran, hogy a fürdés már nem biztonságos, bár ez sem jelenti azt, hogy folyamatosan rossz a vízminőség. A Bánki-tó 2017-2020. évek eredményei alapján számított, 2020. évre vonatkoztatott minősítése: kiváló.

Valamennyi hazai természetes fürdővíz minősítése elérhető itt.