Nógrád megyébe erre az oltási hétre és a következőre 1300 ember első körös oltásához elegendő Moderna-vakcina érkezett, ennek kétharmadát a háziorvosi körzetek mintegy felébe már ki is szállították. A Nógrád Megyei Kormányhivatalhoz pénteken érkezett újabb, 1400 adagos szállítmányt további első és második körös oltásokhoz használják fel.

 

IMG 9268

 

Már bárki napokon belül megkaphatja a védőoltást életkortól és foglalkozástól függetlenül – mondta a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóján. György István, aki az országos oltási munkacsoport vezetője is, beszámolt arról, hogy csütörtökön rendben megkezdődött a 16-18 évesek oltása a kórházi oltópontokon Pfizer-vakcinával. Az oltásra regisztrált mintegy 95 ezer fiatal túlnyomó többsége foglalt időpontot, aki még nem tette meg, keddig van rá lehetősége az eeszt.gov.hu oldalon.

Feketéné dr. Zeke Ildikó megyei tisztifőorvos pénteken délelőtt, az újabb Moderna-szállítmány érkezésekor kiemelte: arra kérték a háziorvosokat, hogy ha még van a praxisukban, idős, vagy kismama, vagy krónikus beteg, aki még vár az oltásra, akkor őket mindenképp részesítsék előnyben. A Moderna oltóanyagáról elmondta: ez a vakcina ugyanúgy mRNS-alapú, mint a Pfizer-BioNTeché, a kettő között a hatásmechanizmust tekintve gyakorlatilag nincs különbség.

A szakember ismertetése szerint a kórházi és rendelőintézeti oltópontokra továbbra is nyitva áll az online időpontfoglaló, a megyében négy intézménybe lehet jelentkezni az eeszt.gov.hu oldalon. Szputnyik, Sinopharm és AstraZeneca érhető el a héten, valamint azok számára, akik csütörtökön erről SMS-t kaptak, a Pfizer oltás is elérhető. Azokat értesítették SMS-ben, akik a legrégebben, jellemzően március elejéig regisztráltak. Emellett zajlik a 16-18 évesek oltása, valamint a pedagógusok második körös oltása is. Jelenleg Nógrád megyében már hatféle vakcina érhető el, ezen a héten már Janssen-oltóanyagot is a háziorvosok rendelkezésére bocsátottak és hétfőn ebből a típusból újabb szállítmány is érkezik – közölte a Nógrád megyei tisztifőorvos, hozzátéve, hogy utóbbi vakcina előnye az, hogy egyetlen oltással alakítja ki a szükséges védettséget.

 

IMG 9297

 

Feketéné dr. Zeke Ildikó kitért rá, hogy Nógrád megyében is egyre emelkedik az oltásra regisztráltak száma. Az országos arányoknak megfelelően a megye lakosságának kétötödét már beoltották, az érintettek fele már a második oltáson is túl van. A szükséges nyájimmunitás, a járvány végleges legyőzéséhez ez az arány ugyanakkor még nem elégséges. Az egyéni védelem miatt és közösségi érdekből – például a 16 év alattiakra tekintettel – is fontos az oltás beadatása.

Az oltás életet ment, ezért a tisztifőorvos arra kért mindenkit, regisztráljon az oltásra a vakcinainfo.gov.hu címen, ha még nem tette. Az oltás a hatékony eszköz a járvány ellen, minél többen beoltatják magukat, annál több ember egészségét tudjuk megóvni, és annál hamarabb visszakaphatjuk fokozatosan szabadságunkat, megszokott életünket – tette hozzá.