A mellrák elleni küzdelemre, valamint a szűrővizsgálat fontosságára hívták fel a figyelmet a résztvevők október 5-én a Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezete és a Nógrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya közös, figyelemfelkeltő rendezvényén.

 

20211007 03

 

A salgótarjáni Balassi Bálint Megyei Könyvtártól a Fő térig vezetett figyelemfelkeltő sétát követően Feketéné dr. Zeke Ildikó megyei tisztifőorvos kiemelte: a mammográfiai szűrővizsgálatok a koronavírus-járvány alatt is végig elérhetőek voltak, és mindenkit arra biztatott, hogy a jövőben is éljenek a lehetőséggel. Bár az ilyen szűrésre csak a 45 év feletti nők kapnak behívót, az emlőrák fiatalabb korban is előfordulhat, különösen, ha volt vagy van a családban emlő- vagy petefészekrák – emelte ki a megyei tisztifőorvos. Éppen ezért a rendezvény fontos üzenete szól a 45 év alatti hölgyeknek is, már fiatalon is nagyon fontos a rendszeres önvizsgálat – tette hozzá.

Feketéné dr. Zeke Ildikó felhívta a figyelmet arra is, hogy azok a nők, akiknél családi érintettség is van, a háziorvosukkal konzultálhatnak a megelőzés lehetőségeiről. Amennyiben valaki az önvizsgálat során bármilyen rendellenességet, szokatlan dolgot, csomót észlel, forduljon a háziorvoshoz, hiszen beutalóval komplex emlővizsgálaton vehet részt. A megyei tisztifőorvos hangsúlyozta továbbá: nagyon fontos, hogy minél előbb tisztázódjon, milyen elváltozásról van szó, hiszen az időben felfedezett emlőrák gyógyítható.

 

20211007 04

 

A megyeszékhely világnapi üzenetét Kreicsi Mária, a Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezetének elnöke ismertette. Mint hangsúlyozta: amíg minden órában egy új mellrák-diagnózis születik, és minden nap hat embert elveszítünk hazánkban mellrák miatt, addig szükség van a rendezvényre. Kreicsi Mária úgy fogalmazott, hogy ha mindenki rendszeresen elmenne szűrővizsgálatokra, fele annyi embert vesztenénk el a betegség miatt, hiszen az idejében felfedezett emlőrák 95 százalékban gyógyítható. Magyarországon évente 8 ezer nőnél diagnosztizálnak mellrákot, közülük kétezren vesztik életüket – ez azt jelenti, hogy minden nyolcadik vagy kilencedik nő találkozik a betegséggel élete során. Ahogy az a város üzenetét hordozó szalagon is olvasható: "Időben lépjünk, hogy tovább éljünk" – emelte ki Kreicsi Mária, utalva arra, hogy a szűrővizsgálat csak néhány percet, a későn diagnosztizált betegség viszont éveket vehet el életünkből.

A Balassi Bálint Megyei Könyvtárban a program fővédnökeként Fekete Zsolt, Salgótarján polgármestere és Rozványi Balázs, a Magyar Rákellenes Liga elnöke osztották meg gondolataikat a résztvevőkkel. Faragó Artúr atya, a Váci Egyházmegye Kórházlelkészi Szolgálatának vezetője a lelki egészségről, mint a sikeres betegút alapkövéről tartott előadást, míg Halom Bori, a Mellrákinfo Egyesület elnöke azt az utazó kiállítást ismertette, melynek tablóin olyan nők láthatók, akiknél a terhesség alatt derült fény a betegségre, vagy a betegségük után vállaltak gyermeket.

 

20211007 02

 

Az "Egy élet – két csoda" című fotókiállítást Molnár Éva, a Balassi Bálint Megyei Könyvtár igazgatója nyitotta meg.